Moj menstrualni ciklus – moja snaga i inspiracija

Volim se inspirirati. Inspiriraju me osobe, mjesta, knjige, filmovi, glazba, događaji, umjetnost, posebni trenuci, priče, djeca… Gotovo svaki dan u nečemu pronađem inspiraciju. Ovaj put želim podijeliti s vama kako me inspirirala knjiga Crveni Mjesec.

Traganje za odgovorom

Od svoje prve menstruacije patim od bolnih menstruacija. Mogu na prste nabrojati one koje nisu bile toliko bolne. Sve ostalo bila je borba i čekanje samo da ti dani u mjesecu prođu i da mogu doći k sebi. Nikad nisam previše preispitivala zašto je to tako. Jednostavno sam mislila da to mora tako biti. S vremenom me to sve više okupiralo. Zašto to mora biti toliko bolno? Da, znala sam generalno što se događa s mojim tijelom i često sam tražila savjete kako s prehranom riješiti bolne menstruacije, no pravi odgovor izmicao mi je iz ruku. Kako najčešće odgovor dođe kada ga tražimo, tako sam naletjela na članke koji su hvalili knjigu Crveni mjesec spisateljice Mirande Gray i osvrtali se na zanimljiv pristup menstrualnom ciklusu koji je autorica iznijela u knjizi. Jedva sam čekala da nabavim knjigu i konačno pročitam dublje o čemu je riječ. Kad sam konačno nabavila knjigu, bila sam apsolutno zadivljena idejama i stavovima iznesenima u knjizi. U nastavku donosim nekoliko spoznaja iz knjige koje su mi bile inspirativne.

Menstrualni ciklus naša je snaga

Totalno me oborila s nogu spoznaja da je menstrualni ciklus zapravo moja poveznica s unutarnjim svijetom te da je najistančanije povezan s energijom života i smrti, mraka i svjetlosti. Shvatila sam da nas menstruacija može poučiti o duhovnosti i prirodi života. To je bio taj duhovni aspekt koji je nedostajao u mom razumijevanju sebe same i svog ciklusa. Također, razrušila se predrasuda o tome kako je to nešto čega bi me trebalo biti sram, što bih trebala skrivati, što mi je samo smetnja i što se čeka da samo čim prije prođe. Primijetila sam da je društvo stvorilo negativnu sliku o tome, da smo naučene da mislimo da je to naša slabost, stoga to odbacujemo ili ne volimo. Istina je upravo suprotna, što ova knjiga vješto razotkriva.

Treba poštivati svaku fazu ciklusa

Prije nego što sam pročitala knjigu, spontano sam neko vrijeme u mjesecu osjećala da, primjerice, nakon završetka menstruacije imam jako puno energije, puno elana, optimistična sam i mogu sve. Također, kad se menstruacija neposredno približava, primijetila sam da razina te energije opada, povlačim se u sebe, ne da mi se toliko družiti, trebam vremena samo za sebe i osjećam se pomalo tužno. Također imam veeeliku potrebu za čišćenjem. Onda pomahnitala k’o stroj sve čistim, ribam i ispuštam svu negativnu energiju iz sebe. Knjiga mi je pomogla da shvatim zašto se tako osjećam i kako je to u potpunosti u redu.  Spoznala sam da treba poštivati svaku fazu jer tako poštujemo sebe. Idemo li kontra svog unutarnjeg osjećaja u pojedinim fazama, mi žene možemo postati vrlo nezadovoljne. Primjerice, u neposrednom vremenu prije menstruacije energija nam opada i koncentracija nam nije najbolja. U to vrijeme trebale bismo se što više povezati s unutarnjim svijetom, izraziti rastuće energije preko neke kreativne aktivnosti i imati prema sebi razumijevanja i blagosti te shvatiti da, eto, sada i nije najbolje razdoblje za analitičnost i rješavanje problema koji zahtijevaju duboku koncentraciju.

Kreativnost i energiju treba izraziti

Možda meni najdraži dio u  knjizi progovara o tome da su žene prirodno kreativna bića i, ako se ta kreativnost zatomi, žena može postati vrlo nezadovoljna, što se onda odražava u odnosu s drugim ljudima. Najčešće nastupa raspaljotka prema svima. Samo da nas netko krivo pogleda i da vidiš! Tako je barem kod mene. Znala sam da sam kreativna, i to duboko osjećam, ali ponekad nisam našla vremena da izrazim te kreativne energije, pa sam bila nezadovoljna. Sada mi je knjiga dala dodatni poticaj da pronađem vremena i da što više njegujem svoju kreativnost u bilo kojoj fazi ciklusa, a osobito u fazi Čarobnice (tj. neposredno prije menstruacije).  Najbolje je rastuće energije prije menstruacijskog ciklusa, odnosno u fazi Čarobnice prema Mirandi Gray, izraziti nekom kreativnom aktivnošću. Plešite, pišite, pjevajte, heklajte, slikajte, izradite nešto. Ne mora biti savršeno. Ne morate to zadržati. Uživajte u kreaciji i destrukciji istovremeno. Možda najveća bedastoća u koju ste uvjereni kao žena jest da niste kreativni. To je apsolutno netočno. Vi ste prirodno kreativni, samo to još niste osvijestili, a i možda niste istražili sve svoje kreativne potencijale. U ovoj knjizi ćete moći pročitati različite ideje kako izraziti svoju kreativnost.

Zajedništvo žena

Ova knjiga posebno me potaknula da o svojoj menstruaciji ne razmišljam kao o nedostatku i nečem što bih se trebala sramiti. Naprotiv, mogu biti ponosna i mogu se konačno osjećati snažno. Također, već dulje razmišljam, potaknuta razgovorima s dragim djevojkama i ženama, o odnosima žene prema ženi. Ova knjiga samo je potaknula ono što sam već prije naslućivala. Žene bi trebale ponovo otkriti svoju snagu i posebnost te zajedništvo s drugim ženama. Bilo bi odlično kad bi se žene ponovo okupljale u zajednice i tako učile o svom ciklusu jedna od druge te se međusobno podržavale u svim fazama i na svim područjima života. To se već počelo događati i to me posebno veseli.

Što ova knjiga nije učinila za mene

Nakon što sam pročitala ovu knjigu, ona nije za mene magično riješila moje probleme s PMS-om i bolnim menstruacijama. Ono što mi je svakako pružila je dublje razumijevanje, a onda, posljedično, bolje prihvaćanje sebe i svoje ženstvenosti, stoga sada puno lakše prilazim kroz taj period i pokušavam uzeti najbolje za sebe u svakoj fazi ciklusa. Još uvijek moram učiti i svjesna sam da još uvijek prolazim kroz proces prihvaćanja. Nema ništa vrijednoga preko noći.

Za kraj

Pozivam vas da mi same prekinemo s negativnim etiketiranjem menstruacije. Menstrualni ciklus nije naša slabost, on je naša snaga. On je naša inspiracija. Mijenjajmo svoju percepciju, a za početak od srca preporučujem knjigu Crveni mjesec.

Vaša,


Foto: Pexels, Mušica


Dozvoljeno je preuzimanje teksta uz navođenje autorice i poveznice na stranicu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: