Dnevnik raspjevane mame – Tamni oblaci majčinstva

7. rujna 2022.

Ponekad u majčinstvu dolazi do trenutaka kada jednostavno padneš. Iz onih valova enormne ljubavi i sreće, zbog previše davanja sebe, jednostavno, htjela-ne htjela, potoneš u mračne dubine. Ona svemoć i snaga koju si osjetila kad si postala majka kao da se sad uspavala.

Znaš o čemu govorim, zar ne? O mračnoj gospođi koja se prišulja nepozvana, ali ipak joj je nekako zgodno ostati i praviti ti društvo. Jer teško joj se othrvati, pogotovo kad se normalno ne naspavaš nekoliko noći zaredom, kad možda još ne znaš kako najbolje u nekoj novoj situaciji pomoći djetetu ili kad te zaredom zapljuskuju razne nevolje iz privatnog života.

Zato tebi koja si isto tako ponekad izgubljena, tužna ili razočarana kao mnoge druge majke, pišem ovaj tekst. Znam da ti se možda tako sada ne čini, ali proći će i to. Jer sve u životu prolazi. Samo se drži. Zamisli ovo razdoblje kao nekakvu prolaznu oluju. U INAT SVEMU, nauči uživati i plesati na toj oluji. Ustani, kad god ti je teško, radi ljubavi prema životu samom. Zagrli i prihvati sebe i u ovom trenutku jer vrijediš neizmjerno u svim svojim bojama – i u jarko žutoj i tamno, tamno plavoj.

Poveži se sa ženama koje razmišljaju kao ti i koje ISTINSKI, ne samo deklarativno, podržavaju druge žene. Ne boj se prerezati ili odbaciti nešto što ti više ne služi za tvoje dobro – bile to misli, stavovi, osjećaji, situacije, osobe. Tek tada ćeš iz svega izaći još jača.

Molim te, nemoj nikako niti jedan dan, koliko god bilo teško, zaboraviti sebe. Ukradi makar 15 minuta za sebe i radi što te veseli. Uredi se, moli, pjevaj, pleši, trči, nazovi prijateljicu, napiši pjesmu, izradi nakit – ma bilo što te veseli! I ponovo će zasjati sunce nad tvojom kućom.

Kako ćeš ti biti bolje, tako ćeš se i lakše nositi s izazovima majčinstva. Zapamti jedno. Tvoje dijete VOLI tebe vidjeti SRETNOM. Ono uči od tebe i ti si mu model ponašanja. Dijete je zbilja najsretnije kad mu je majka najsretnija. Zato se ne libi pokloniti sebi ljubavi, pogotovo kad je teško – jer nitko ti to drugi neće dati. Nažalost, majke su često usamljene u svojim izazovima. Baš zato moraš naučiti sama biti svoja snaga, a i prepoznati snagu koju ti daje tvoje dijete. Tada će tamni oblaci koji su se nadvili odjednom nestati i pitat ćeš se jesu li uopće ikad tu bili.

Za kraj, evo nekoliko stihova:

Majčinstvo je ples

Tvoje čudo i ti

Po kiši i po suncu

Samo pleši

I plešite

I ugledat ćete

Najljepšu dugu

P.S. Tvoji najvedriji dani tek dolaze.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: